Side 19
Register

Til framsida

  1. Forord a: Skartland
    Forord b: Granberg
  2. Styret
  3. Dikt:
    Vikestølsmøtet
  4. Formenn
    gjennom tidene
  5. Prolog til
    100-års jubileet
  6. Opningssongen
  7. Prolog til
    50-års jubileet
  8. Jubileumsmøtet 1950
  9. Helsing frå sokneprest Nedrelid
  10. Vikestølsmøtet 1900
    og 1975
  11. Veteranane
  12. Avtalen med idrettslaget
  13. Møtestad i 100 år
  14. Stemnestad for kristne venemøte
  15. Seterliv på stølen
  16. Dei 70 første åra
  17. Ein gong støl
    - alltid turmål
  18. Helsing frå sokneprest Wathne
  19. Vikestølsmøtet 1990
  20. Talararne
  21. Vikestølsstemne 1966
  22. Vikestølshytta ferdig 1969
  23. Songen og verdet han har
  24. Vikestølsmøtet
  25. 80-års jubileet
  26. 100 års jubileet

-  19 -

Godt besøk og fint vær for årets Vikestølsmøte (1900)

Av Thorleif Thormodsen
Avisutklipp (Haugesunds Avis?) frå 1990.


 Været hadde snudd totalt om foran denne søndagen da det kristne stevnet på Vikestølen ble arrangert. Selv om vegen er blitt mye lettere og kortere nå enn før, var det jammen ikke bare å gå den lange vegen opp til Vikestøl. Varmen var nesten trykkende og disen lå jevnt over dalen. Folk kom etter hvert fra alle himmelretninger til det årlige samlings stedet og man lurte på hvem som ville møte opp i år også. Sytti personer ble det i alt med smått og stort.

Simon var på møtet i 1910.

Det gode været klarte ikke Simon Åsbø å stå imot. Sine 87 år til tross tok han beina fatt som de andre og kom seg opp for første gang på 7-8 år.
- Før i tiden kom vi helt fra Valestrand. Vi rodde over Ålfjorden og gikk over fjellet. Det var bedre besøk i den tiden. Folk kom i rekker ned over fjellene. Mange grupper fra hver bygd. Ungguttene trakk jentene med seg opp og nedetter fjellryggen for og samles her oppe. En alle tiders plass med mange gode minner, sier Simon Åsbø.

Mens ungene finner sine interesser i skogholtet, kan de fremmøtte konstatere at det har kommet flere folk enn på 10 år. Alt lå til rette for en fin dag på Vikestølen.

Gode talere

Styret for Vikestølsmøtene har alltid vært flinke til å få tak i gode talere til møtene. Denne søndagen var det rektor ved Vik skole, Rune Birkeland, som var hovedtaler for dagen. Birkeland tok utgangspunkt i bibelstedet: Matt. 11.28 som står inngravert på minnesteinen på stølen: ”Kommer hid til mig, Alle I som arbeide og ere besværede, og jeg vil gi eder hvile”.

- Hvilke byrder hadde man i år 1900 da det første Vikestølsmøtet ble arrangert? Hva bestod menneskenes slit i på den tiden? Var disse byrder annerledes enn på Jesu tid? Hvilke byrder har vi kvittet oss med og hva gjenstår? Birkeland laget et bilde for å antyde hva som alltid har gått igjen til alle tider.

-I vår tid av overflod og velstand skulle vi vel være kvitt de fleste plager. Men det hele er blitt meget mer komplisert og oppjaget. Den største byrden er selve dødsbyrden og følelsen av meningsløshet i selve tilværelsen tross alle materielle goder. Alt er forgjengelighet, og denne byrde vil alltid bestå, sa Birkeland.

-Dette viser Kristus aktualitet også i dag. Kun her kan vi legge av oss vår byrde og få livsperspektiv gjennom døden.

Heder og sang

Talen gjorde stort inntrykk på folk og var ofte henvist til i de innlegg som kom senere på dagen. Det vanket stor heder til Rune Birkeland som har nedlagt mye arbeid for møtet. Stor var forbauselsen da det ble opplyst at han hadde tatt teologisk embetseksamen på fritiden.

Bjarne Alne fra Vikebygd gikk inn som nytt styremedlem da Birkeland nå går av, mens Karl J. Granberg, som ledet møtet, ble gitt fornyet tillit som leder for Vikestølsstyret. Fridtjof Eidhammer varmet mange hjerter med fin solo sang. ”No ser eg atter slike fjell og dalar” var spesielt godt utført og ga mange assosiasjoner i den nydelige dalen. En representant fra de fem bygdene Skjold, Vikebygd, Vats, Bjoa og Ølensvåg stod frem og fortalte om menighetslivet i enkelte bygder. Aktiviteten var stor og kristen livet godt, men selvsagt kunne man ønske seg flere aktive folk.